free website builder

Subscribe Newsletter

WP Website Maken | Hanrathsingel 14 | 1252 AE Laren | T. 035-6231419 | M. 06-21700357 | info@wpwm.nl  

Nederlands Engels 

Blog of QS4ALL


Interesting articles about website optimization (SEO), handy tools, web design, social media, latest trends en new opportunities of the CMS you can find here.

If you want more information to come up higher in the search engines? Read our blog articles.

 

Keuze CMS - Hoe kies ik het juiste CMS
14/02/2012 |  bloggers | keuzecms | cms | cmskeuze | By 

Keuze CMS - Hoe kies ik het juiste CMS

Hoe kies ik het juiste CMS pakket?

Wanneer je weinig technische kennis bezit (html kennis) is een CMS (content management systeem) een uitkomst voor om uw website te maken. Zonder al te veel technische kennis kun je de content en pagina's van je website bewerken en deze actueel houden. Maar waar moet je nou precies opletten als je een CMS aanschaft en hoe zorg je ervoor dat het CMS zoekmachinevriendelijk is? Er zijn heel veel CMS systemen - waar moet u nu op letten bij de keuze van het juiste CMS systeem.

Hoe kies ik het juiste CMS pakket en de juiste keuze voor een CMS leverancier. Geef antwoord op de checklist van QS4ALL om een juiste cms te kiezen voor om uw website te maken.


Vraag 1: Gewenste functionaliteit van het CMS

Een goede voorbereiding om de juiste cms te kiezen bestaat uit een grondige functionaliteit analyse van uw toekomstige site.

Wat wilt u presenteren (een product, een dienst) en hoe wilt u dit presenteren. Alleen wanneer u bij wijze van spreken op papier uw website ontwikkeld zal het eind resultaat goed zijn en kunt u daar de keuze van het CMS pakket op afstemmen.

Voorbeeld vragen die u zou moeten beantwoorden:

 •     Wil ik een webshop in mijn CMS systeem
 •     Wil ik nieuwsitems
 •     Wil ik een foto galerij
 •     Hoe wil ik foto's tonen op de site
 •     Wil ik actieblokken per pagina die ik kan wijzigen
 •     Wil ik alles zelf kunnen beheren of is dat niet noodzakelijk
 •     Wil ik ongelimiteerd later pagina's kunnen toevoegen
 •     Heb ik zelf technische kennis of zoek ik een gebruiksvriendelijk CMS
 •     Wilt u web2.0 toepassingen toevoegen
 •     Hoe belangrijk is SEO (Search Engine Optimization) voor uw website
 •     Wilt u 1 taal of meerdere talen
 •     Wilt u de site ook hosten bij de leverancier
 •     Wat verwacht u van de editor in het CMS
 •     Wat verwacht u aan support en training
 •     Wat bent u bereid uit te geven voor het CMS
 •     Is de opname van Social media belangrijk voor u

Vraag 2: Kan ik het CMS gratis testen?

CMS systemen vergelijken kun je het beste door een demo aan te vragen en uw site in geheel globaal op te bouwen, want dan komt u alle functionaliteiten (en ontbrekende functionaliteit) tegen.

Maak een lijst met uw eisen en kijk ook naar gebruikersgemak van het maken van links, het opbouwen van pagina's, de volgorde in een menu veranderen en het aanmaken van nieuwe pagina's. Zijn de pagina's eenvoudig te optimaliseren met een juist gebruik van titles-descriptions en keywords.

Daarnaast is de prijs uiteraard van belang. Goedkoop kan duurkoop zijn omdat u al snel tegen de beperkingen van een pakket aan kunt lopen. Ook is het van belang de leverancier te checken - Welke mensen zitten er achter het CMS pakket, leveren zij service, zijn ze makkelijk bereikbaar?

Een CMS site zonder telefoonnummer is gevaarlijk, immers zij willen geen contact met de klant. Is de continuïteit gewaarborgd en kan de leverancier referenties laten zien. Laat u echter bij de keuze van een CMS niet verleiden door de CMS leverancier te beoordelen op geleverde sites. De Look&Feel van iedere site is het resultaat van wat de klant wil en heeft niets te maken met de werking van het CMS. Dit is een veelgemaakte fout dat klanten een website niet mooi vinden en daarmee een wellicht goed werkend CMS niet overwegen.


Vraag 3: Denkt de leverancier mee met name na oplevering - wordt de nieuwe site gevonden?

Teamwork en een leverancier die meedenkt maken een CMS project succesvol. Vergeet de klant bijvoorbeeld aan te geven dat hij een sitemap wil dan moet de leverancier hem hierop wijzen. Wanneer de site gereed is moet de leverancier een quality check doen en o.a. de volgende zaken checken:

    Weergave van de site in verschillende browsers ok?
    Optimalisatie ok
    Vindbaarheid ok
    Werkt de site stabiel
    Implementeert de CMS aanbieder Google Analytics
    Meldt uw CMS leverancier uw site aan bij Google webmastertools voor het uploaden van de sitemap

De leverancier moet er alles aan doen dat hij niet alleen een goede website aflevert, maar dat deze ook succesvol zal worden. Dit vergt meedenken over de branche en doelstellingen van de klant.


Vraag 4: Valkuilen in keuze CMS

Er zijn een aantal voor de hand liggende valkuilen.

    Leverancier doet alleen en precies wat de klant vraagt - een klant kan nooit aan alles denken, immers dit niet zijn core business is. Resultaat is dan vaak een website waar oneindig aan gesleuteld moet worden na oplevering.
    Leverancier beloofd zaken die hij niet kan leveren.
    Klant heeft geheel niet over functionaliteit nagedacht - dan is het wel de verantwoording van de leverancier hier extra aandacht aan te schenken.
    Leverancier levert geen support en laat de klant zwemmen. Belt niet terug, lost bugs en problemen niet snel op - een enorme frustratie voor de klant.

Vraag 5: Aanbevelingen voordat u begint met de site

4 aanbevelingen die wij kunnen geven zijn:

 • Schrijf de content voor de site vooraf inclusief SEO zaken per pagina. Hiermee wordt de klant "gedwongen" na te denken over de functionaliteit van de site en na oplevering kan de site snel live, immers alle teksten zijn klaar. Kijk in ons blog hoe het Google zoekwoorden hulpprogramma u kan helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden (keywords) voor uw content. Een goed zoekwoorden onderzoek en goede zoekwoorden analyse vooraf zorgt dat uw website sneller gevonden wordt.
 • Foto formaten: Zorg dat u voor de oplevering alle benodigde foto's op het juiste (eventueel bijgesneden) formaat klaar heeft staan. Een goede leverancier biedt aan deze voor u te uploaden, dit scheelt later veel tijd. Zorg ook voor goede "alt tags" van uw fotos - de namen van de foto's worden namelijk ook geindexeerd door Google.
 • Schrijf uw persbericht alvast voor de live gang zodat dit klaar ligt en zorg voor een pakkende actie op de site. U kunt tijdens het live gaan van de site dat eenvoudig uw persbericht versturen en niet, zoals zo vaak gebeurd pas 2 maanden na de live gang.
 • Zorg dat u lijsten heeft klaarliggen om te gaan werken aan het plaatsen van links naar uw site voordat de site live gaat. Zodra de url dan live is kunt u hiermee beginnen. Gaat een bestaande url over, dan kunt u reeds tijdens de bouw werken aan de optimalisatie.

Vraag 6: Beoordeel CMS niet op Look & Feel maar op functionaliteit - Look & Feel is verschillend per klant

Kijk niet naar geleverde sites van de leverancier - de look & feel wordt bepaald door de klant die dat mooi vond. Veel CMS leveranciers vinden het ontwerp soms niet mooi, maar dat is niet relevant in de keuze van het CMS.

Het ontwerp is een eenmalige klus, belangrijk maar later niet meer relevant. Het gebruiksgemak van een CMS is iets waar u de komende jaren mee moet werken en dus zeker zo belangrijk als de look & feel van uw site.
Werk met mensen met passie want voor grote en kleine bedrijven geldt: Online zijn alle bedrijven even groot!

Wat onze klanten die werken met het CMS van Qualitysites4All vinden? Bekijk de feedback van onze CMS gebruikers.

Niet overtuigd? Lees het onafhankelijke blog van Roosmarijn waarin de 30 voorwaarden die je aan een CMS kunt stellen staan.


0 comments

You must be logged in to post a comment.
Powered by : QualitySites4All